Archive

Archive for the ‘General’ Category

I’ve decided to write again in here

February 27th, 2015 No comments




My last post in this blog was in October 2011. More than 3 years I’ve left this blog unattended (but visited of course). I started blogging back in year 2002 when I was in UK accompanying my wife did her Master. That time, it was just to fill-up the time with something, and I find many people has blogs, so I created one for me (on SDF public Unix account – http://sifu.freeshell.org).

It used to become a place where I can rumble and write whatever I like and feel. It was fun, I have a place to express my thoughts, it’s just like an online journal that tracks what I did.

After a while, I started to share more serious stuff like technical tips or guides especially on Linux and open-source software, my motorbiking activities, photography and some other stuffs – it was fun to share something with the readers. Apart from sharing the story, it’s a good place to keep the info for future reference too.

Then, it’s evolved without saying until September 2011, when I got a new job at my current work place, that made me thinking. I don’t want people at office spotted my personal rumblings in this blog (well, some people like to Google to know a person right?). It’s not that I have wrote something stupid or offensive, but I wanted to keep this page private, and those who know me, I don’t like to be judged by first impression (be it face to face or online), you need to get close to me to gain my trust.

Insya-ALlah, god willing, I’ll resume to share something here again. Let’s see how long this will last 🙂

Categories: General Tags:

Buat Apa Yang Kita Fikir Betul

April 6th, 2011 No comments

Assalamualaikum kawan-kawan. Lama aku tak jenguk blog ni, hehehe apa khabar korang? sure dah macam-macam benda yang dah dibuat dan pencapaian yang diraih. Tak kurang jugak, banyak peristiwa suka-duka yang kita dah lalui. Semua tu dah jadi asam garam kita hidup sebagai manusia. Esok, lusa, entah kita akan dijemput bertemu Pecipta kita yang Maha Esa, Allah Rabbul Jalil.

Kalau tengok perubahan dunia hari ni, rasa cepat je masa berlalu. Kadang-kadang, bila pasang radio dalam kereta, dengar pulak lagu-lagu lama, terasa sebak pun ada, happy pun ada. Sebak, bila teringat masa lagu tu popular dulu, kecik lagi aku masa zaman tu. Banyak benda yang dibuat masa tu, tak fikir pun apa akan jadi bila besar nanti. Semuanya suka-suka.

Kadang tu, zaman masa kecik-kecik, macam-macam angan-angan yang aku pasang. Kejap nak jadi ahli Sains, sebab kawan aku si Shadom yang dapat 5A masa penilaian darjah lima nak tubuh kelab Sains masa Darjah 6. Kejap nak jadi cikgu, sebab rasa hebat je nampak cikgu-cikgu kat sekolah, lepas tu aku rasa nak jadi lawyer pulak, sebab nampak segak pakaian kot hitam peguam, huhuhu.. aku pun tak ingat berapa kali aku tukar cita-cita.

Yang aku tau, aku ni cepat bosan. Buat apa saja, bila takde benda baru atau cabaran, aku bosan. Bila dah bosan, aku akan cari benda lain pulak untuk dijadikan “kerja”.

Tapi setakat ni, ada satu benda, walau boring macam mana pun, aku still stick to it. Kerja day-to-day aku ler. Still setia dengan first job aku dari lepas grad dulu sampai le ke hari ni, still stick with the same company..hehe macam tak caya dan almost 15 years with them.

But now, something has changed, terasa nak berubah angin. Walaupun angin tu aku tak berapa pasti ada ke takde. One thing for sure, I need to change!

Berdebar-debar pun ada ni, tapi aku yakin dengan rezeki Allah. Kita usaha sebaik mungkin, rajin, tawakkal dan yang selebihnya kita panjatkan doa kepadaNya. Good luck to myself 🙂

 

Categories: General Tags:

Tahun 2010 yang bakal berlabuh

December 22nd, 2010 No comments

Sedar, tak sedar, penghujung tahun 2010 kian hampir. Dalam masa kurang 2 minggu lagi, Januari 2011 akan muncul.

Beberapa minggu lepas, kita telahpun menyambut awal muharram 1432 hijrah. Sama juga dengan tahun-tahun sebelumnya, apakah perancangan dan harapan kita telah tercapai?

Apa pula perancangan dan harapan untuk tahun baru?

Mudah-mudahan semua yang kita hajati dimakbulkan oleh Allah, dan kita semua beroleh limpahan rahmat dariNya sepanjang masa. Amin.

Categories: General Tags:

Banjir dan Bencana Alam

November 9th, 2010 No comments

Sekarang ni dah start musim hujan. Sesetengah negeri di utara semenanjung sedang dilanda banjir besar. Ramai yang dipindahkan ke pusat-pusat pemindahan banjir sementara menanti air bah surut di rumah mereka.

Tak kurang jugak, yang terkandas perjalanan ke destinasi yang hendak dituju disebabkan banjir. Jalanraya licin, berlopak dan tidak selamat untuk memandu dengan laju, jadi pastikan kita lebih berwaspada ketika berada di jalanraya.

Kebetulan jugak, sekarang ni musim bas terbalik dan terbabas. Ramai yang terkorban, tercedera dan menderita. Nak elak dari naik bas pun susah, bukan semua orang mampu beli kereta. Ada tu, bukan sebab tak mampu, tapi letih nak drive jauh-jauh, so naik bas lebih senang.

Yang kita takut masa naik bas ni, pemandu dia letih atau tidak kompeten. Kalau faktor lain yang tak dapat dielakkan seperti keadaan lalulintas, atau permukaan jalan yang licin, itu memang tak boleh nak cakap apa, nasib-nasib lah.

Sebab tu, sebelum memulakan perjalanan, elok juga kita baca sedikit sebanyak doa untuk memohon keselamatan kita sepanjang berada di jalanraya dan agar selamat sampai ke destinasi yang dituju pergi dan balik. Selepas tu, kita bertawakkal kepada Allah.

Di negara jiran kita juga (Indonesia), berlaku bencana alam dan ujian dari Allah. Ketika gunung Merapi masih lagi mengeluarkan asap dan debu panas, sebuah kepulauan Mentawai di Sumatera dilanda tsunami akibat gempa bumi kuat.

Semua ni ujian dari Allah. Dunia semakin hari semakin berubah. Dulu, kita tak berasa sangat bahang siang hari, sekarang kalau musim panas terasa bahangnya membakar. Bila ada pembakaran terbuka oleh petani yang nak mulakan kerja berladang, jerebu akan melanda. Dulu takde pun, memang cara mereka pun bertani turun-temurun membakar tanaman lama sebelum menanam benih tanaman baru. Kira 2 dalam 1, pokok lama dimusnahkan lebih mudah dan tanah akan dapat baja bakar untuk kesuburan.

Bila musim hujan pulak, banjir besar boleh datang sekelip mata. Di negara yang ada 4 musim pulak, begitu jugak. Kalau musim sejuk tu dah masuk tahap extreme sejuk, tak macam dulu-dulu. Ada yang kata, ni semua sebab kerakusan manusia jugak tebang hutan sesuka hati, tak jaga persekitaran. So, tohmahan ni lebih ditujukan kepada negara yang ada hutan (macam Malaysia, Indonesia, dan lain-lain). Tapi apa cerita pulak negara yang buat teknologi memusnahkan alam dan macam-macam lagi kerosakan yang lain.

Contoh, kenderaan yang dicipta keluarkan karbon monoksida. Bom dan senjata pemusnah merosakkan eko-sistem dan alam semulajadi. Bangunan-bangunan dan kawasan industri yang merosakkan habitat semulajadi haiwan dan fauna. Macam-macam kerosakan yang manusia buat, bukan semestinya disebabkan oleh tebang hutan saja.

Kalau bumi boleh berbicara, tak larat kita nak dengar sumpah seranah bila kerosakan dibuat manusia.

Hakikatnya, setiap yang terjadi ada pengajaran dan hikmah untuk difikirkan. Jika kita tidak menghargai apa yang diperolehi hari ini, nescaya perkara yang sama akan dipulangkan kepada kita – kita juga tidak dihargai.

Jadi, jangan mengeluh bila didatangi musibah dan dugaan. Terimalah dengan tabah, fikir apa yang kita telah buat dan beristighfar banyak-banyak memohon keampunan dari Allah.

Berhati-hati ketika musim tengkujuh tuan-puan dan para sahabat sekalian.

Categories: General Tags: , ,

Salam Ramadhan

August 22nd, 2010 No comments

Lama tak bertaip sepatah dua kata di blog ni. Bukan takde masa, cuma tak terdetik nak tulis apa-apa hehe.

Ramadhan singgah lagi tahun ini untuk menjemput kita semua bertamu di dalamnya. Sementara ianya masih lagi berlabuh dan menjemput kesemua umat Islam berlumba-lumba untuk mengerjakan amal ibadah berlipat ganda, maka kita pun sepatutnya turut merebut peluang keemasan ini.

Selamat bertarawih, bertadarrus dan mengerjakan amal ibadah di bulan yang penuh keberkatan ini. Bulan yang dijanjikan Allah penghapusan dosa-dosa dan dibukakan pintu rahmat kepada setiap hambaNya yang beriman.

Salam Ramadhan saudara-saudaraku.

Categories: General Tags: